90. letnica PGD Krašnja

Kar dva dni je trajalo praznovanje 90. letnice PGD Krašnja in sicer so jo v petek 16. junija obeležili s slavnostno sejo in v soboto 17. junija z veliko parado in veselico.
Oba dneva smo najprej prisluhnili državni himni, le da smo na seji slišali še gasilsko himno. Skozi 90 let bogate zgodovine PGD Krašnja nas je z besedo Ksenija Capuder, ki je povezovala tudi oba večera. Poleg  župna Mateja Kotnika, so zbrane nagovorili predsednik Gasilske zveze občina Lukovica, Robert Maselj in predsednik PGD Krašnja Brane Močnik, ki se je v svojem nagovoru  spomnil tudi vseh tistih, ki so ustanavljali društvo, ki so po napornem delovnem času zbirali sredstva, gradili gasilski dom in bili ob tem  vedno pripravljeni pomagati kjerkoli je zagorelo. Obenem je izrazil željo, da bi poskušali biti takšni kot so bili naši pradedje, dedje in očetje ter vzgajajmo mladi rod, da bodo takšni kot naši predniki in ohranili gasilstvo in društvo v Krašnji še mnogo let. Na slovesni seji so podelili  še  priznanja PGD Krašnja in Gasilske zveze Lukovica.  Ker bi brez podmladka društvo stagniralo, so tako prejeli spominsko priznanje gasilski pionir Patrik Ferme, Patricia Kogovšek, Marcel Kušar, Tim Novak, Zala Pervinšek, Nejc Štefančič, Ula Žavbi in Ela Živkovič. Priznanje PGD Krašnja je prejela Katarina Čebulj. Priznanje gasilske zveze Lukovica III stopnje so prejeli Matic Dolinšek, Avguštin Gales, Jure Jamšek Katja Pervinšek, Janez Rode in Damjan Urbanija. Priznanje Gasilske zveze Lukovica  II stopnje so prejeli Boštjan Lavrič, Simon Novak, Janez Pervinšek in Robi Pervinšek. Spominski kipec gasilca sta prejela za dolgoletno delo v društvu Stane Pervinšek in najstarejši član društva Ivan Čebulj, ki je nedavno dopolnil ravno toliko let kot jih ima PGD Krašnja. Ob tem niso pozabili niti sosednjih gasilskih društev in podružnične šole Krašnja, ter domačih društev z katerimi dobro sodelujejo in so v zahvalo tudi njim podelili spominsko plaketo. Slovesno sejo so zaključili  z glasbo,  ko je zbranim na harmoniko zaigral Žan Novak. V soboto so gasilci in gasilke PGD Krašnja pripravili slovesnost, o kateri se bo govorilo še nekaj časa.

Z svečano povorko in mimohodom gasilcev in gasilk se je  ob  90. letnici PGD Krašnja obiskovalcem predstavilo moštvo več gasilskih društev, saj je  bila sobotna prireditev namenjena širšim množicam in teh, ki so si jo prišli ogledati, ni bilo malo. Ob cesti je bilo namreč poleg domačinov zaslediti tudi prebivalce iz drugih krajev, ki so tako z svojim obiskom dokazali, da podpirajo prostovoljno delo gasilcev in gasilk. Brez godbe Lukovica tudi tokrat ni šlo, saj je s svojim igranjem koračnic naredila, že tako slovesen dan, še lepši.  Poleg podmladka in članov ter članic so v povorki bile še narodne noše in najstarejša krašenjska gasilska lepotica. Ob tem seveda mislim na staro brizgalno z častitljivo starostjo, a še vedno pripravljeno, da priskoči na pomoč, ko tehnika odpove. Tudi pogon ne potrebuje prevelikega servisiranja, le kakšen kup sena in malce ovsa za priboljšek in že hiti na pomoč. Še enkrat smo prisluhnili zgodovini društva vse od 1. junija 1927, kot je vpisano v matični knjigi.

Poleg predsednika društva Braneta Močnika so zbrane nagovorili še predsednik Gasilske zveze Lukovica Robert Maselj, predsednik pobratenega društva Gozd Martuljek Robi Plavčak, predsednica krajevne skupnosti Krašnja Urška Kos in predsednik Gasilske zveze Slovenija regije Ljubljana III. Slavko Jalovec. Slednji se je v svojem nagovoru gasilcem in gasilcem zahvalil za njihovo prostovoljno delo, ki je slovenskemu narodu v ponos. Delo ki sloni na zaupanju, sodelovanju, nesebičnosti požrtvovalnosti in strokovni usposobljenosti, kajti ne glede na to kje je potreba, vedno so tam gasilci in gasilke. Ko človek združi izurjenost in predanost  mu pravimo profesionalec, ko človek združi sočutje in skrb mu pravimo prijatelj, ko človek združi pogum in nesebičnost mu pravimo junak, ko človek združi vse troje  profesionalec, prijatelj in junak mu preprosto pravimo gasilec. Bogu v čast- narodu v korist, je bil gasilski pozdrav in danes mu na kratko pravimo Na pomoč, torej gasilski Na pomoč. Po nagovorih in podelitvi  priznanj je sledil še krajši kulturni program, ki so ga pripravili učenci podružnične šole Janka Kersnika iz Krašnje pod vodstvom Blaža Andrejke in to na temo gasilstva.

Za vesele takte je pred nastopom ansambla Jureta Zajca, je s harmoniko poskrbel Tomaž Pustotnik in praznovanje je iz uradnega dela prešlo v bolj sproščeni del. Gasilci in gasilke so že pri novih načrtih, saj se obeta, da bo društvo, ki sicer ni največje v občini,  je pa zgradilo največ gasilskih domov in naj bi v prihodnjem letu zgradilo še enega.

djd   

Dodaj odgovor