Preventivne dejavnosti PGD Krašnja

Svečke, ognjemet, kozarec vina in… katastrofa!

Ja, lahko se zgodi. Vsakomur. Govorimo namreč o povečani statistični verjetnosti, da se v prazničnih dneh zgodi takšna ali drugačna nezgoda. Pa pričnimo z odprtim ognjem v prostori, s svečkami, ki  krasijo naše adventne venčke, morda praznično okrašeno sobo ali dobrot polno mizo. Zavedati se moramo, da smejo sveče, čeprav na ali v svečniku gorijo le ob naši budni prisotnosti. Sveče namreč poleg rizika direktnega prenosa odprtega ognja tudi sevajo toploto, ki lahko vname različen material v bližini (okraski, prtički, pohištvo).

Čeprav se iz leta v leto pojavlja več ozaveščenosti o pravilni rabi pirotehnike, ne gre spregledati očitnih nevarnosti, ki nam pretijo ob tem. Zavedati se je treba, da rokujemo z zelo nevarnim, eksplozivnim in nepredvidljivimi predmeti. Možne so opekline, ožganine, raztrganine, oslepitev, slabost zaradi hlapov. Prav tako lahko uporaba pirotehnike privede do poškodovanja imovine in požara. Ne smemo pozabiti tudi na duševni učinek pokov, katerih se marsikdo boji, posebej pa moramo misliti na domače ljubljenčke in živali na kmetijah ter v naravi. Pirotehniko torej uporabljajte smotrno in pa varno!

Seveda marsikdo alkohola niti ne uživa, pa vendar naj ne bo odveč opozorilo, da udeležba v prometu in opitost ne gresta skupaj, saj tako ogrožamo ne-le sebe, pač pa tudi vse ostale. Bodimo razumni in odgovorni, tudi, ko gre za zabavo in veselje.

V želji, da se izognete vsem naštetim in ostalim nezgodam in da se naslov zapisa konča z »…veselje!« vas pozivamo k preudarnosti, razumnosti in premišljenosti. Veseli december bo minil, morebitne posledice nespametnih dejanj pa lahko ostanejo z nami precej dlje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.