Aktivnosti operativnih gasilcev-gasilske enote Krašnja

Če bo varno, bo tudi srečno!

Praznični december je že v polnem teku, obiskali so nas prvi dobri možje, v novembru so nas pozdravile že tudi prve snežinke. Postavljajo se okrašena drevesca, čas je da preverimo ali nam novoletne lučke še svetijo. Naj pričnemo z opozorilom o nevarnostih uporabe različnih lučk in svečk. Nevarnost se pojavi, ko nam okraski svetijo brez nadzora, pogosto tudi ponoči. Nič hudega sluteči v želji ustvariti prijetno vzdušje namerno ali nenamerno puščamo lučke prižgane tudi ko se odpravimo od doma. Takrat, torej ponoči in pa ko nas ni doma pa se zgodi največ vžigov omenjenih svetil. Zatorej, naj ko spite ali obiščete prijatelje namesto nenadzorovano na drevescih, po balkonih in še kje drobne lučke in plameni veselja svetijo v nas.

Druga požarna problematika, ki je bolj prisotna v prazničnem času so različni pirotehnični izdelki. Večina nas rada uživa v iskrenju tisočih barv na nebu, koga morda celo ne moti občasen žvižg in pok, vendar se moramo zavedati nujnosti varne in odgovorne uporabe teh izdelkov. Poleg požarne nevarnosti je tu seveda še ne varnost poškodb, ki jih je vsako leto veliko. Pazljivo torej, v mislih pa imejmo tudi naše štirinožne prijatelje!

Kaj vse smo počeli v tem času?

Od zadnjega pisanja je bilo v naših krogih kar pestro. Kot napovedano smo se 11.10. člani B desetine PGD Krašnja udeležili regijskega tekmovanja v Šmartnem pri Litiji, kjer smo v jesenskem nalivu dali vse od sebe in dokazali, da bi lahko z nekaj več sreče parirali tudi »močnejšim« ekipam. Istega dne napovedano tekmovanje s staro brizgalno smo morali ravno zaradi omenjenih neugodnih vremenskih razmer odpovedati. Prihodnje leto nam bo gotovo bolj naklonjeno pri izbiri termina. 17.10. so se regijskega tekmovanja v Komendi udeležili tudi krašenjski pionirji in zasedli solidno 13. mesto. Obema ekipama iskrene čestitke za izkazan trud in rezultat. Naslednjič gremo po kolajne :).

V sodelovanju z OŠ Janka Kersnika in vrtcem Medo, enoto Krašnja smo 22.10. organizirali tradicionalni dan odprtih vrat. Scenarij je bil tak, da učiteljice in vzgojiteljice evakuirajo celoten objekt na dobro označeno zbirno mesto, kot v primeru požara. V nekaj minutah smo z gasilskim vozilom GVV-1 na kraj zbirališča prispeli tudi gasilci in prikazali gašenje z gasilsko peno, ki je bila zanimiva popestritev vaje za najmlajše, ki so gotovo doma trdili, da smo gasili s snegom, kot tudi za malo starejše. Naj povemo, da je pena povsem neškodljiva tako za okolje, kot za ljudi, uporablja pa se predvsem za gašenje razlitih tekočin in ima predvsem dušilni učinek (voda pa hladilnega). Vse prisotne smo pogostili s slastnimi malimi krofi z marmelado in pa s sokom. Tako okrepčana je mladina še bolj zavzeto spraševala in preizkušala vse gasilske predstavljene predmete in orodja. Veselimo se že naslednjega dne odprtih vrat PGD Krašnja. Ob tej priložnosti vabimo vse mlade osnovnošolske navdušence nad plemenitim gasilskim poslanstvom, da se nam pridružijo. Za vse dodatne informacije in pristopno izjavo nam pišite na pgd.krasnja@gmail.com ali nas pokličite na 041 836 425 (J. Jamšek). Pionirji seveda še ne sodelujejo pri pravih intervencijah, pač pa v sproščenem vzdušju pod budnim očesom mentorja pridobivajo osnovna znanja in spretnosti, ki jih lahko pokažejo in dokažejo na različnih tekmovanjih.
Istega dne smo sodelovanje razširili tudi s skupno gasilsko vajo na OŠ Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici, kjer je sodelovala celotna GZ Lukovica. Vajo je organiziralo PGD Lukovica, sestavljena pa je bila iz evakuacije celotne OŠ, iskanja in reševanja ponesrečencev ter prometne nesreče, ki se je pripetila na parkirišču. V vaji smo sodelovali s petimi gasilci in vozilom GVV-1.

Za zaključek oktobra-meseca požarne varnosti smo se udeležili tudi gasilske vaje v vasi Zlatenek v organizaciji PGD Blagovica in sicer 31.10.. Vaja je zopet vključevala vse gasilce in opremo celotne gasilske zveze, tudi tokrat smo sodelovali s petimi gasilci in GVV-1, zaradi zahtevnega terena pa smo uporabili tudi motorno črpalko Rosenbauer, kot del verige dobave vode na požarišče. Območje naj bi zajelo neurje, zaradi katerega je strela udarila v objekt, posledično je nastal požar, pogrešane so bile osebe. Poleg tega je zaradi vetra obstajala velika nevarnost, da se požar iz objekta razširi na bližnji gozd. Nekaj minut zatem je v bližini naselja Zlatenek (lokalna cesti Zlatenek-Jelša) na osebni avtomobil padlo drevo, v njem sta ostali ukleščeni dve osebi. Zahtevna vaja je bila dokaj uspešno izpeljana, vsekakor pa smo se vsi prisotni naučili veliko novega.

Kmalu za vajami je prišel čas, ko smo morali svoje znanje pokazati tudi v realni situaciji. 9.11. smo bili v zgodnjih jutranjih urah s strani Regijskega centra za obveščanje obveščeni o požaru stanovanjske stavbe v naselju Imovica. Kasneje se je izkazalo, da prijava ni bila točna saj je gorel kozolec v naselju Prevalje. Poškodovanih ni bilo, materialna škoda pa je bila precejšnja. Vzrok požara na kraju ni bil ugotovljen. Sodelovali smo s petimi gasilci in voziloma GVV-1 ter GVM-1.

14.11. smo se skupaj s PGD Prevoje in na pobudo PGD Lukovica udeležili skupne vaje tehničnega reševanja-reševanja v prometni nesreči. Vaja je bila za vse nas izjemno zanimiva in poučna, saj naše društvo ne razpolaga z opremo za tovrstna reševanja. Delo je potekalo v dveh skupinah, vključevalo pa je tako stabilizacijo vozil, vstopanje v poškodovano vozilo, iznos ponesrečenca, razrez in razpiranje karoserije, ipd. Vaje smo se udeležili s štirimi gasilci. Veselimo se sodelovanja na podobnih vajah, saj lahko le s skupnim znanjem kakovostno sodelujemo-tako na vajah, kot takrat, ko gre zares.

Naj bo to le kratek povzetek pestrega in zanimivega dogajanja v PGD Krašnja. Kot smo omenili, predvsem pazljivo in varno v teh dneh, tudi na cesti, saj nam še tako majhna nezgoda lahko povzroči velike težave in skrbi.

Na tem mestu le še zahvala vsem, ki nas na kakršen koli način podpirate. Naj vam povemo, da skušamo tako z vestnim izobraževanjem, kot tudi z vzdrževanjem gasilskega doma, obeh vozil in vse opreme poskrbeti, da vam bomo, če nastopijo težave lahko hitro in strokovno pomagali. Če še niste naš/a član/ica, vas vabimo, da se nam pridružite. Tudi brez gasilskih znanj boste pomemben člen v društvu, saj se udejstvujemo na najrazličnejših področjih. Pišite nam ali pa nas pokličite.

Vesel in izpolnjenega pričakovanja poln Božič, ter zdravja, poguma in sreče polno leto 2016!

Na pomoč!
Jure Jamšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.